Vasteland

Het vasteland van Griekenland kent zeer diverse regio’s met elk hun eigen hoogtepunten. Overal vindt u interessante historische bezienswaardigheden, mooie steden en prachtige natuurgebieden.

Peloponnesos (schiereiland)

De Peloponnesos is het grote schiereiland dat het zuidwestelijk deel van het Griekse vasteland vormt. Het behoort tot de populairste bestemmingen van het vasteland van Griekenland. Het schiereiland combineert een bergachtig, groen landschap met mooie stranden langs de kust en zeer belangrijke archeologische vindplaatsen. Daarnaast zijn in het binnenland nog talrijke onbedorven, traditionele bergdorpen te ontdekken. De Peloponnesos is zo veelzijdig dat iedereen zich hier kan vermaken. Liefhebbers van zon, zee en strand trekken naar de kust, terwijl geïnteresseerden in cultuur en geschiedenis beslist het theater van Epidauros, de schatten van Mycene en het tot de verbeelding sprekende Olympia moeten bezoeken. In de Peloponnesos zijn tevens vele overblijfselen uit de Byzantijnse tijd te aanschouwen, waaronder de ruïnes van Mystras. Andere mooie oude steden zijn Nafplio, Korinthe, Sparta en Argos. Het Kanaal van Korinthe behoort tot de hoogtepunten van de Peloponnesos. Wat natuurschoon betreft vindt u in de zeven departementen van de Peloponessos ruige berggebieden, groene, vruchtbare vlaktes en bossen waar u wat verkoeling kunt vinden. Verspreid over het schiereiland is een flink aantal (warmwater)bronnen gelegen, zoals bijvoorbeeld de geneeskrachtige bronnen van Loutraki en Methani. Vanuit de moderne stad Patras vertrekken veerboten naar de verschillende Ionische eilanden en tevens kunt u vanuit hier naar Italië varen.

Epirus

Epirus is één van de dertien districten van Griekenland. Het ligt in het noordwesten van het Griekse vasteland en grenst aan de westzijde aan de Ionische Zee. Epirus wordt gekenmerkt door een ruig berglandschap. Langs de kust liggen enkele toeristische plaatsen, waarvan Parga het bekendst is. Ook Sivota en Zagoria trekken de nodige vakantiegangers. Natuurliefhebbers en wandelaars komen naar Epirus voor de nationale parken van het Pindos-gebergte. Met name de lagere gedeelten van het Pindos-gebergte zijn zeer geschikt om te voet te verkennen. Een aanrader is ook een wandeling door de Vikoskloof, de diepste kloof ter wereld. Wilt u het gevoel hebben alsof u terug in de tijd gaat, verkent u dan enkele van de vele bergdorpen die in deze streek te vinden zijn. Historie vindt u in de hoofdstad Ioanina, een mooie plaats met enkele interessante musea en een geweldige ligging. Verblijft u in Epirus dan mag een bezoek aan het theater van Dodoni niet op de agenda ontbreken. Het theater uit de 3de eeuw v. Chr. behoort tot de grootste van Griekenland en is zeer indrukwekkend. Ook de archeologische opgravingen van Nikopoli zijn de moeite waard. Om volledig tot rust te komen en heerlijk te ontspannen kunt u een bezoek brengen aan de mineraalbronnen van bijvoorbeeld Amarantos of Kavasilia. De mooiste stranden van Epirus vindt u bij Preveza, Loutsa en Monolithi.

Macedonië

Macedonië is het grootste district van Griekenland en is te vinden in het noorden van het land. In het district ligt de op één na grootste stad van Griekenland, Thessaloniki. Het district grenst aan buurlanden Albanië, Macedonië en Bulgarije. Macedonië is groot en herbergt de nodige bezienswaardigheden. Naast hoofdstad Thessaloniki, zijn de 20 kloosters van Athos, de overblijfselen van de antieke stad Dion, de hoogste berg van Griekenland, de Olimpos, de opgravingen van Vergina en Filipi en de mozaïeken van Pella zeer de moeite waard. In Thessaloniki kunt u met gemak enkele dagen doorbrengen, zonder u te vervelen. Strandliefhebbers moeten zich naar het schiereiland Chaldiki begeven, waar zich de mooiste stranden van Macedonië en misschien wel van heel Griekenland bevinden. Ook rond de Prespameren, nabij de grens met Albanië en Macedonië, is het voor toeristen goed toeven, zeker voor hen die water, natuur en rust met elkaar willen combineren.

Thracië

Thracië ligt in het noordoosten van Griekenland en het district grenst aan Bulgarije en Turkije. Het is verdeeld in de departementen Evros, Rodopi en Xanthi. Thracië kent een roerige geschiedenis en ook tegenwoordig komt het soms tot onenigheid tussen de Griekse en Turkse bewoners in het gebied. Het landschap van dit gedeelte van Griekenland is zeer divers. Ruige bergen (Rodopi), groene dalen (Evros), rivieren, moerassen, meren, uitgestrekte vlaktes (Xanthi) en bossen wisselen elkaar af. Bovendien grenst het zuiden van Thracië aan de Thracische Zee en hier zijn langs de kust goede stranden gelegen. Met name bij de badplaats Alexandropouli zijn enkele mooie stranden te vinden, die ook over de nodige voorzieningen beschikken. Steden die de moeite van een bezoek waard zijn in Thracië zijn Xanthi, met een interessant museum voor volkskunst, Komotiní, met een leuke Turkse wijk en diverse musea en Avdera met diverse opgravingen en in het moderne deel een bezienswaardig archeologisch museum. Ook Souflí, dat bekend staat om de zijde-industrie, de warmwaterbronnen van Loutra en de Pomakdorpen in het Rhodopigebergte zijn de moeite van een bezoek waard. Pomaken zijn islamitische Bulgaren, die een eigen Bulgaars dialect spreken en herkenbaar zijn aan de intens blauwe kleur van hun ogen. Ze wonen in bergdorpen ten noorden van Xanthi, bijvoorbeeld in Smínthi. Verspreid in Thracië liggen ook enkele mooie meren, zoals het Mitriko- en het Vistonismeer. Wandelaars zullen genieten van de prachtige natuur in de Evros delta en in het Dadia woud.

Thessalië

Thessalië is een centraal in Griekenland gelegen regio, die in het oosten grenst aan de Egeïsche Zee. Het toerisme in het district concentreert zich in Pilion, het schiereiland in het zuidoosten van Thessalië. Hier bevinden zich diverse badplaatsen, zoals Chorto, Milína, Milopotamos en Agios Ioannis. Het landschap van Thessalië kenmerkt zich door centraal gelegen vlaktes met daaromheen de hoge bergketens van het Pindosmassief in het westen, de Pilion en Ossa gebergtes in het oosten, de Olympos in het noorden en het Parnassos gebergte in het zuiden. Het hoogtepunt van Thessalië is een bezoek aan de kloosters van Meteora. Meteora betekent letterlijk ‘rots in de lucht’ en waarom deze plaats zo genoemd is, zal u bij aankomst direct duidelijk worden. Vanuit het niets stijgen in een verder uitgestrekte vlakte, zandstenen rotsen omhoog. Op deze rotsen zijn door de eeuwen heen kloosters gebouwd, die soms op onmogelijke wijze in de lucht lijken te blijven hangen. Ooit waren er 24 kloosters, daarvan zijn nu nog 13 over, waarvan ongeveer de helft voor publiek geopend is. Controleert u goed de openingstijden, want deze variëren nogal. Andere bezienswaardigheden in Thessalië zijn de mooie stad Volos, de 24 dorpen van Pilion, die bekend staan om hun bijzondere architectuur, (de Acropolis) van Larissa, Trikala, met diverse Byzantijnse bezienswaardigheden en de 20 bergdorpen van Agrithea. De groene vlaktes en uitgestrekte bergen bieden volop mogelijkheden voor wandelaars en in de winter kan op diverse plekken geskied worden. Thessalië heeft een landklimaat dat zorgt voor zeer warme zomers en in de bergen flinke vorst en sneeuwval in de winter.

Sterea Ellada

Sterea Ella, ook wel Centraal Griekenland genoemd, is een groot district dat centraal in Griekenland gelegen is. Tot dit district behoren Athene, de hoofdstad van Griekenland en Delphi, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. Geografisch gezien is Sterea Ellada het meest bergachtige gebied van Griekenland en de vele meren die in de bergen gelegen zijn hebben de streek de bijnaam Zwitserland van Griekenland opgeleverd. Het Parnassosgebergte in het noorden van Centraal Griekenland is een populair skigebied. Naast Athene en het Orakel van Delphi zijn de opgravingen in de steden Herodia, Thiva (geboortestad Hercules), en Orhomenos zeer de moeite waard. Andere bezienswaardigheden in Sterea Ellada zijn de steden Livadia, Lamia, Ispati, Karpenissi en Messolongi, het Venetiaanse fort van Nafpaktos, het prachtige klooster van Osiou Louka en mooie bergdorpen als Domnitsa, Arachova, Proussos en Dorvitisia. Sterea Ellada heeft vele kilometers kustlijn en daarlangs zijn mooie stranden te vinden, die over het algemeen nog rustig zijn en vooral bezocht worden door de Grieken zelf.

Foto’s van Vasteland

Ligging van Vasteland