Griekse Eilanden Top 10

Elk jaar trekken honderdduizenden Nederlandse vakantiegangers naar Griekenland. Zij verspreiden zich over de diverse eilanden en vele toeristen hebben inmiddels hun favoriete eiland ontdekt en keren er jaarlijks terug.

Haar populariteit als vakantieland bij uitstek dankt Griekenland met name aan het klimaat, dat in de zomer perfect is voor een zon-, zee- en strandvakantie; vrijwel geen neerslag, volop zon en hoge temperaturen. Op de eilanden zorgt een briesje voor welkome verkoeling. De verschillende eilanden hebben elk hun eigen onderscheidende kenmerken.

Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en tevens de populairste van de Griekse bestemmingen. Kreta is een divers eiland met mooie stranden, prachtige natuur, echte uitgaansplaatsen, mooie cultuur en archeologische vindplaatsen. Het gezegde ‘voor elk wat wils’ is zeker van toepassing op dit eiland. De populairste badplaatsen van Kreta bevinden zich langs de noordkust, waar het massatoerisme jaren geleden al voet aan wal heeft gezet. Chersonissos, Chania, Rethymnon, Agios Nikolaos en Malia behoren tot de populairste badplaatsen. Op de stranden worden allerlei watersportactiviteiten aangeboden. Chersonissos staat bekend om het uitgebreide nachtleven. Langs de zuidkust gaat het een stuk rustiger toe. Het binnenland van Kreta is bergachtig en lange wandelingen zijn, met name in de lente, wanneer de natuur op haar mooist is, aan te raden. In de kleine bergdorpen vindt u nog het traditionele Griekse leven. De Samaríakloof is één van de belangrijkste trekpleisters van Kreta. Een wandeling door deze kloof is een must wanneer u op het westelijk deel van het eiland verblijft. De belangrijkste historisch/culturele bezienswaardigheid op Kreta is Knossos, waar zich de resten van een Minoïsch paleis bevinden.

Kos

Kos behoort tot de Dodekanesos en is van deze eilandengroep het populairste eiland. Het is een vrij klein eiland dat zo’n 45 km lang is en gemiddeld zo’n 8 km breed. Eén van de belangrijkste kenmerken van Kos is dat het vrij vlak is en daardoor is fietsen de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire bezigheid. Kos-stad, de hoofdstad van het eiland heeft vele interessante bezienswaardigheden, waaronder een Johannieterkasteel, het Archeologisch Museum en de resten van een Romeinse villa. Wanneer u op Kos verblijft en geïnteresseerd bent in de klassieke oudheid moet u beslist een bezoek brengen aan het Asklepieion, waar u de resten vindt van een antiek herstellingsoord met diverse tempels en baden. Zelf baden kunt u in de natuurlijke thermen van het eiland, die zich in het uiterste zuidoosten van het eiland bevinden. Langs de kust van Kos liggen prachtige zandstranden, waarvan vele de blauwe vlag dragen. Populaire badplaatsen beschikken over allerlei watersportvoorzieningen, (souvenir)winkels, bars en restaurants.

Rhodos

Rhodos is het grootste eiland van de Dodekanesos. Het massatoerisme heeft vooral beslag gelegd op het noordelijke deel van het eiland, waar vele accommodaties, variërend in grootte en luxe, gelegen zijn. De oostkust kenmerkt zich door mooie zandstranden, terwijl langs de westkust kiezelstranden gelegen zijn. Rhodos-stad is een prachtige stad met veel historie en mooie bezienswaardigheden, die met name uit de tijd van de Johannieters dateren. Tevens kunt u hier prima winkelen en ook heerlijk eten in één van de vele restaurants behoort tot de mogelijkheden. Een andere prachtige plaats op Rhodos is Lindos, waar zich de resten van een acropolis uit de 4de eeuw v. Chr. bevinden. Lindos zelf bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Het pittoreske oude gedeelte met 17de eeuwse kapiteinshuizen is absoluut een verkenning waard. Rhodos is een bergachtig eiland en heeft ook op het gebied van natuur het nodige te bieden. Hoogtepunten zijn de vlindervallei en Épta Pigés, waar zeven natuurlijke bronnen samenkomen in een mooie groene omgeving.

Corfu

Corfu is één van de Ionische eilanden, die bekend staan om de groene natuur. Hoewel het massatoerisme ook op Corfu al enige tijd haar intrede heeft gedaan, beperkt het zich op dit eiland tot enkele plaatsen en is het op een groot deel van het eiland nog relatief rustig. De populairste badplaatsen liggen langs de noordoostkust van Corfu, ten noorden van Corfu-stad, de hoofdstad van het eiland. Dit is een zeer leuke stad met een gezellige sfeer en enkele bezienswaardigheden, waaronder een Venetiaans fort en een 19de eeuws paleis. Voor een drankje kunt u terecht op het Liston, wat zowel overdag als ’s avonds ‘the place to be’ is. In het noorden van Corfu ligt de Pantokratoras berg. Wanneer u de beschikking heeft over een huurauto, moet u zeker een rit over deze berg maken. Onderweg komt u pittoreske, authentieke bergdorpen tegen en geniet u van mooie vergezichten. Een belangrijke bezienswaardigheid op Corfu is het paleis van Sissi, het Achilleion. Mooie stranden vindt u op vele plaatsen langs de kust van Corfu en in het binnenland kunt u prachtig wandelen door de groene natuur, bijvoorbeeld door de Ropavlakte. Toeristische voorzieningen en watersportmogelijkheden vindt u in badplaatsen als Gouvia, Benitses, Kavos, Dassia, Acharávi en Agios Gordios.

Zakynthos

Zakynthos behoort net als Corfu tot de Ionische eilanden. Het is een groen eiland met prachtige zandstranden, mooie natuur en het is de belangrijkste broedplaats in de Middellandse Zeeregio voor de caretta caretta schildpad. Zakynthos-stad is een gezellige stad, die echter weinig historische gebouwen telt, omdat de stad in 1953 door een aardbeving werd verwoest. Gelukkig heeft men de stad in traditionele stijl herbouwd. Het Byzantijns Museum is vooral voor liefhebbers van schilderkunst een bezoek waard. Populaire badplaatsen zijn Laganas, Argassi en Agios Sostis. Verspreid over het eiland zijn zeer mooie zandstranden te vinden, die variëren van lange zandstranden met vele faciliteiten tot in idyllische en moeilijk bereikbare baaitjes gelegen kleine stranden. Het Navagio strand staat bekend om het scheepswrak dat hier te vinden is. Een andere bezienswaardigheid van Zakynthos zijn de Blauwe Grotten, die u per bootexcursie kunt bewonderen. Het National Marine Park van Zakynthos is in het leven geroepen om de caretta caretta schildpad te beschermen en de invloed van het toerisme binnen de perken te houden.

Samos

Het groene eiland Samos is één van de Egeïsche eilanden van Griekenland. Het landschap van Samos heeft een glooiend karakter dat groen kleurt met wijngaarden, olijfboomgaarden en pijnboombossen. De belangrijkste stad van Samos is Samos-stad, ook wel Vathi genoemd. Dit is een gezellige plaats met een levendige haven, waar altijd wel wat te zien valt. Een andere leuke plek op Samos is Pythagorion, genoemd naar de wiskundige Pythagoras. Hier vindt u naast goede toeristische infrastructuur, de resten van Romeinse baden, een kasteel, een klooster en een indrukwekkend aquaduct. Rondom Pythagorion liggen mooie stranden, waarvan Samos er vele telt. Populaire badplaatsen, naast Pythagorion, zijn Kokkari en Agios Konstandinos. Wanneer u op Samos verblijft is het leuk een tocht door het binnenland te maken en diverse bergdorpen te bezoeken, waar u het authentieke Griekse dorpsleven zult vinden. Samos is een goede bestemming voor wandelaars en wijnliefhebbers. De mooie natuur van het eiland nodigt uit tot het maken van lange (berg)wandelingen en het eiland produceert enkele zeer goede wijnen, in het bijzonder goede zoete dessertwijnen.

Lesbos

Lesbos behoort tot de grotere eilanden van Griekenland. Het is een heuvelachtig eiland met twee hoge toppen, één in het noorden en één in het zuiden. Tegen de heuvels en berghellingen groeien pijnbomen en olijfbomen. Zeer bijzonder is het versteende woud dat in het midden van het eiland bij Sigri gelegen is. Langs de kust van Lesbos zijn diverse mooie stranden te vinden, waarvan een groot aantal de blauwe vlag draagt. De hoofdstad van het eiland is Mytilini, een levendige havenstad met veel bars, restaurants en winkels. Het fort, diverse kerken en enkele musea (Byzantijns, Archeologisch) behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden. Elders op het eiland zijn de dorpen Agiasos, dat in de bergen gelegen is, Eresos, de geboorteplaats van de Griekse dichteres Sappho, en ouzo-stad Plomari de moeite waard. Lesbos kent echter nog veel meer hoogtepunten, zo vindt u op het eiland diverse thermale baden met geneeskrachtige werking, een Romeins aquaduct bij Moria, het prachtige plaatsje Mithymna en voor de vogelaars de zoutvlaktes in de golf van Kalonis. De belangrijkste badplaatsen zijn naast hoofdstad Mytilini, Petra, Molyvos en Skala Kaloni.

Karpathos

Karpathos is na Rhodos het grootste eiland van de Dodekanesos. Karpathos is, anders dan Rhodos en Kos, nog relatief rustig. Het is langgerekt en smal met in het midden een bergkam, die het tot een bergachtig eiland maakt. Langs de zuid- en de noordoostkust bevinden zich de beste stranden van Karpathos, met het Apella strand als mooiste van het eiland en misschien wel van alle Griekse eilanden. De hoofdstad van Karpathos is Pigadia, een levendige havenstad met enkele bijzondere opgravingen, waaronder Myceense graftomben, en een lang strand. In de bergen van Karpathos liggen mooie, pittoreske bergdorpen, waarvan ondermeer Olimpos, Aperi, Mesochori en Othos de moeite waard zijn. Karpathos staat erom bekend dat folklore en tradities goed bewaard zijn gebleven en dat merkt u vooral wanneer u de bergdorpen verkent. Zo zult u hier onder andere merken dat sommige dorpelingen nog traditionele klederdracht dragen. Vergeet u ook niet van de lokale keuken te genieten! Behalve de hoofdstad Pigadia zijn Amopi en Arkasa belangrijke badplaatsen.

Kefalonia

Kefalonia is het grootste eiland van de Ionische archipel en de laatste jaren in opkomst als toeristenbestemming. Het is een veelzijdig eiland met mooie zandstranden, leuke plaatsen, traditionele dorpen en afwisselende natuur. Kefalonia is als decor gebruikt voor het opnemen van de film Captain Correlli’s Mandolin. Heeft u de film gezien en genoten van de beelden, dan moet u beslist eens op vakantie naar Kefalonia. De hoofdstad van het eiland is Argostoli, een leuke plaats met veel bars, restaurants en gezellige terrasjes. Andere leuke plaatsen zijn Sami, waar Captain Correli’s Mandolin grotendeels werd opgenomen, Assos en Fiskardo. Dit zijn de meest toeristische plaatsen op Kefalonia. Het eiland is zeer bergachtig met als hoogste top de Enos op 1628 meter. Deze berg behoort tot een Nationaal Park dat gekenmerkt wordt door dennenbossen. Hier kunt u prima wandelen. Een ander hoogtepunt op het gebied van natuurschoon op het eiland is het Melissani meer, een ondergronds meer dat in een grote grot gelegen is. Boven het meer is een gat in het dak van de grot en weerkaatsing van de zon op het water zorgt voor schitterende kleuren. Behalve deze grot zijn ook de druipsteengrotten van Drogarati de moeite waard. Tot de vele mooie zandstranden van Kefalonia behoren onder andere Myrthos, de blauwe vlag stranden Makris Gialos, Skala en Poros en het relatief rustige Petani beach.

Santorini

Wanneer u posters of ansichtkaarten ziet van witte huizen met blauwe daken tegen een achtergrond van azuurblauwe zee dan is de kans groot dat de foto gemaakt is op Santorini, het meest gefotografeerde eiland van Griekenland. Santorini heeft een vulkanische oorsprong en steile uit zee omhoog komende rotsen kenmerken het landschap. Stranden, met overwegend zwart zand, vindt u alleen langs de oost- en zuidkust. De belangrijkste badplaatsen van het eiland zijn Kamari, Monolithos, Perivolos en Agios Georgios. De hoofdstad van Santorini is Fira. Wanneer u slechts korte tijd op het eiland doorbrengt, moet u Fira in elk geval bezoeken. Voor liefhebbers is het archeologisch museum een aanrader. Behalve Fira zijn ook de dorpen Oia en Imerovigli zeer de moeite waard. In Akrotiri vindt u de resten van een Minoïsche stad. Eveneens opgravingen vindt u in Arkhea Thira. Vanuit Santorini kunt u diverse eilanden in de buurt bezoeken, waarvan sommige beschikken over geneeskrachtige warmwaterbronnen. Santorini wordt door cruiseschepen aangedaan en mede daardoor beschikt het over vele goede restaurants, waar u kunt genieten van lokale specialiteiten. Overnacht u op het eiland, zorg dan dat u de zonsondergang bijwoont.

Foto’s van Griekse Eilanden Top 10

Ligging van Griekse Eilanden Top 10