Athene (Attica)

Athene is de hoofdstad van Griekenland. Het is een stad met zeer veel historie, de stad van de Akropolis en het Parthenon. Athene is tegelijkertijd ook een zeer moderne, drukke stad en lang niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de vele gezichten van de stad.

Toerisme

De meeste toeristen die Athene aandoen, komen om een bezoek te brengen aan de Akropolis en vooral om het Parthenon te bezichtigen. Een bezoek aan één van de musea van de stad mag eigenlijk ook niet ontbreken tijdens een stedentrip naar Athene. Heeft u weinig tijd of bent u niet per se een liefhebber van musea, brengt u dan op zijn minst een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum, dat tot de belangrijkste musea ter wereld behoort. Andere interessante musea in Athene zijn het Byzantijns Museum, het Museum van Cycladische Kunst, de National Gallery, het Museum voor Hedendaagse Kunst en het Benaki Museum. Leuke wijken in de stad zijn het oude Plaka, dat onder de Akropolis gelegen is, de zeer levendige winkelbuurt Monastiraki met de beroemde vlooienmarkt en de chique wijk Kolonáki.

Akropolis

De Akropolis is de bovenstad van Athene en heeft als beroemdste bouwwerk het Parthenon. De tempel wordt door velen beschouwd als het hoogtepunt van de klassieke architectuur. Het Parthenon werd in de 5de eeuw v. Chr. gebouwd en bij de bouw werden allerlei trucs toegepast om het aanzicht van de tempel zo perfect mogelijk te maken. Bezoekt u de Akropolis zorgt u dan dat u ofwel onder begeleiding van een gids gaat, of een uitgebreide beschrijving van de diverse ruïnes meeneemt. Op die manier haalt u het meest uit uw verkenning van de Akropolis. Behalve het Parthenon zijn op de Akropolis het amphitheater van Dionysos, de Propylaea (toegangspoort), de gereconstrueerde tempel van Athene Nike en de Ionische Erechteion tempel te bewonderen. Bezoekt u voor of na uw verkenning van de Akropolis ook het Akropolis Museum waar belangrijke schatten van de bovenstad van Athene te bewonderen zijn.

Activiteiten

In een wereldstad als Athene valt van alles te zien en te doen. De wijken Plaka, Monsastiraki en Kolonáki bieden goede winkelmogelijkheden. De eerste twee wijken zijn vooral leuk om souvenirs te vinden, terwijl Kolonáki een aanrader is voor modeliefhebbers. In deze chique wijk bevinden zich mooie boetieks en ook diverse kunstgaleries. In de avonden hoeft u zich in Athene niet te vervelen. De stad heeft een bruisend nachtleven. Voor een echte Griekse avond met lekker eten en traditionele dans kunt u het beste naar Plaka gaan. Discotheken en clubs vindt u in Gazi en Psirri. Athene telt talrijke theaters met een zeer divers aanbod aan voorstellingen. Wanneer u even bij wilt komen kunt u terecht in de Nationale/Koninklijke Tuinen of u brengt een bezoek aan de stranden even buiten de stad, bijvoorbeeld bij Glyfada. Door het jaar heen worden in de stad tot slot allerlei festivals en evenementen georganiseerd. Op de officiële website van het Atheens toeristenbureau vindt u een evenementenkalender.

Klimaat

Het klimaat van Athene kenmerkt zich door zeer hete zomers en milde winters met wel regelmatig sneeuwval. De beste maanden om de stad te bezoeken zijn de maanden maart, april, mei, september en oktober. In de zomermaanden is het vaak te heet en de inwoners van Athene zelf trekken dan ook in grote aantallen de stad uit om elders verkoeling te zoeken. Gedurende deze hete maanden heeft de stad ook veel last van smogvorming. Juni, juli en augustus zijn dus zeker niet de beste maanden om de stad te bezoeken. De temperaturen in de wintermaanden zijn gemiddeld mild, maar vorstperioden kunnen voorkomen en regelmatig valt in de stad ook een flinke hoeveelheid sneeuw.

Foto’s van Athene

Ligging van Athene