Klimaat

De Griekse eilanden en de kustregio’s van he vasteland van Griekenland, inclusief schiereiland Peloponessos kennen een mediterraan klimaat. In het binnenland geldt meer een landklimaat, waar de bergen voor complexe klimaatomstandigheden zorgen.

De eilanden en de kustregio’s

Het mediterrane klimaat dat de weersomstandigheden in de meeste toeristische regio’s van Griekenland bepaalt, zorgt voor warme, droge zomers en milde, maar natte winters. De zomermaanden zijn op de Griekse eilanden en in de kustregio’s vrijwel zonder uitzondering droog en warm. Temperaturen rond en boven de 30° zijn daarbij geen uitzondering. Op Kreta, in Athene en op de eilanden van de Dodekanese zijn de gemiddelde temperaturen het hoogst. Gelukkig zorgt op de eilanden een briesje vaak voor enige verkoeling. Iets minder heet is het gemiddeld op Corfu, dat noordelijker gelegen is. In de wintermaanden zijn de temperaturen mild, maar valt vrijwel overal de nodige neerslag. De meeste neerslag valt op de Ionische eilanden en langs de zuidkust van Kreta, maar op Kreta valt deze neerslag vrijwel uitsluitend gedurende de wintermaanden. Op de Ionische Eilanden valt de meeste regen ook in de winter, maar daar moet u in de zomer ook rekening houden met af en toe een bui. De beste reisperiode voor de eilanden en de kustregio’s zijn het voor- en het najaar, omdat de temperaturen dan het aangenaamst zijn en er weinig neerslag valt. Bijkomend voordeel van de lente is dat de natuur dan op haar mooist is.

Het binnenland

Het binnenland van Griekenland staat niet onder invloed van de zee en heeft daardoor meer een landklimaat. In de zomer kan het extreem heet worden, terwijl in de wintermaanden, met name in de bergen matige vorst en sneeuwval eerder regel dan uitzondering zijn. Het Parnassosgebergte is bijvoorbeeld een populair skigebied. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden ligt in de berggebieden onder het vriespunt. De hoeveelheid neerslag per periode wisselt sterk per regio. Gemiddeld genomen valt de meeste regen langs de westkust en in het noordoosten van het land. In de bergen is sprake van complexe klimatologische omstandigheden die afhangen van de ligging aan de loef- of leizijde van het gebergte. De beste reisperiode voor het binnenland is afhankelijk van wat u wilt doen. Skiën kunt u meestal van december tot februari. Wandelaars kunnen het beste in mei, juni of eind september gaan, wanneer de temperaturen aangenaam zijn, de sneeuw in de bergen gesmolten is en weinig neerslag valt.