Alle Eilanden

Rond Griekenland ligt een groot aantal eilandengroepen, die alle graag door toeristen bezocht worden, maar net allemaal anders zijn.

De Dodekanesos

Tot de Dodekanesos archipel behoren in totaal 17 bewoonde eilanden en daarnaast nog vele onbewoonde eilandjes. De belangrijkste eilanden van de archipel zijn Rhodos, Kos, Karpathos, Patmos, Kalymnos en Leros. Van de Griekse eilanden hebben de Dodekanesos de meest zuidelijke ligging en daarmee behoren ze tot de warmste bestemmingen van Griekenland. Dit gunstige klimaat maakt de eilanden al jarenlang tot populaire vakantiebestemming. Rhodos en Kos zijn het meest toeristisch en hebben ook de meeste voorzieningen. Ook Karpathos is steeds meer ingesteld op de vele vakantiegangers. Patmos staat bekend als het eiland waar Johannes het visioen van de Openbaring kreeg en de grot waar hij het visioen ontving is tegenwoordig een belangrijk bedevaartsoord. Kalimnos is het eiland van de sponzenvisserij en Leros is een groen, heuvelachtig eiland met een grillige kust met vele baaien en leuke stranden. Van de overige eilanden is Nisyros interessant, omdat het van vulkanische oorsprong is. Zeer idyllisch is het kleine eiland Symi, dat vlak bij Rhodos gelegen is. De Dodekanos lenen zich uitstekend voor een eilandhopvakantie. Wanneer u een vaste uitvalsbasis op één van de eilanden heeft, loont het de moeite om een dagexcursie naar één van de nabijgelegen eilanden te maken.

De Cycladen

Hoewel u het wellicht zelf niet weet, heeft u zeer waarschijnlijk wel eens foto´s van de Cycladen voorbij zien komen. Witte huisjes, een enkel blauw dak, tegen berghellingen gelegen en tegen een achtergrond van een strakblauwe hemel. Dit beeld vindt u terug op de Cycladen en met name het eiland Santorini staat bekend om de typisch Grieks aandoende dorpen. De eilandengroep kent een lange geschiedenis. Al tussen 3000 en 1000 v. Chr. kent de Cycladische beschaving hier haar hoogtijdagen. Aan deze beschaving is in Athene een heel museum gewijd. Van de 56 eilanden zijn ongeveer 30 bewoond en op verschillende zijn nog historische gebouwen en archeologische resten te bewonderen. Hiertoe behoren onder andere enkele antieke tempels en diverse Byzantijnse kerken. De Cycladen zijn vrij droog en kunnen, op Naxos na, niet als groen bestempeld worden. Naxos is het grootste eiland van de archipel en vormt samen met Paros het hart van de Cycladen. Hoewel Naxos landschappelijk gezien het aantrekkelijkste eiland van de Cycladen is, wordt het nog niet overspoeld door toeristen. Datzelfde kan niet gezegd worden van Ios en Mykonos, verreweg de populairste eilanden van de archipel. Ze staan vooral bekend om het uitgebreide nachtleven en de mooie stranden. Gedurende de zomermaanden moet u hier niet naartoe om te genieten van rust, want daarvan is weinig sprake met het vrijwel continu aanwezige feestgedruis. Mykonos is in trek bij beroemdheden en op het eiland heerst een mondaine, kosmopolitische sfeer. Santorini wordt door veel toeristen tijdens een dagexcursie bezocht. Het is relatief eenvoudig om per boot verschillende eilanden van de Cycladen te verkennen. Over het algemeen geldt dat de minder toeristische eilanden nog veel van de Griekse tradities hebben behouden. Deze zijn voor cultuurliefhebbers dus interessant om te bezoeken.

De Sporaden

De Sporaden liggen in het noordwesten van de Egeïsche Zee. In totaal telt de archipel 19 eilanden, waarvan 8 bewoonde. De eilanden Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros vormen de hoofdeilanden. De archipel staat bekend om haar groene landschap met miljoenen dennenbomen en de prachtige zandstranden die langs de kusten te vinden zijn. Het populairste eiland is Skiathos, het kleinste van de vier hoofdeilanden. Skiathos heeft decor gestaan voor de film Mamma Mia met Meryl Streep, Pierce Brosnan en Colin Firth in de hoofdrollen en het eiland verkreeg daarmee veel bekendheid. Skiathos beschikt over zeer mooie zandstranden, een prima uitgaansleven en Skiathos-Stad heeft een leuk winkelaanbod. Skyros is het grootste eiland van de archipel en tevens het rustigste. Dit eiland ligt het verst verwijderd van het vasteland en trekt wellicht mede daardoor het kleinst aantal toeristen. Op Skyros zijn oude tradities en volkskunsten in leven gehouden en dit zorgt ervoor dat het eiland een sterk eigen karakter heeft. Bijzonder zijn de dwergpaardjes die alleen hier voorkomen en door de overheid beschermd worden. Skopelos bezit met Skopelos-Stad één van de mooiste havens van Griekenland. Op het eiland zijn veel boomgaarden, die Skopelos een vriendelijke uitstraling bezorgen. Alonissos is net als Skyros nog vrij rustig. Interessant is het nationaal maritiem park, dat in het leven is geroepen ter bescherming van de monniksrob. Duikers zullen genieten van de onderwaterwereld rondom het eiland. Voor alle eilanden van de Sporaden geldt dat ze over prachtige stranden beschikken, variërend van stille, verlaten strandjes, tot massale, over vele faciliteiten beschikkende lange zandstranden.

Ionische Eilanden

De Ionische Eilanden liggen tussen Italië en Griekenland en zijn zeer groen en dat heeft te maken met het klimaat. Op de eilanden valt regelmatig de nodige neerslag. Ook in de zomermaanden is neerslag geen uitzondering. Het groene, bergachtige landschap trekt natuurliefhebbers en wandelaars, maar de eilandengroep raakt steeds meer in trek bij een groter publiek en sommige plaatsen zijn inmiddels uitgegroeid tot toeristische centra met veel faciliteiten en een uitgebreid nachtleven. In totaal telt de archipel 12 eilanden, waarvan Corfu, Zakynthos, Kefalonia, Lefkas, Ithaki, Paxos en Kythira de belangrijkste zijn. Het meest toeristisch zijn Corfu, Kefalonia en Zakynthos. De eilanden hebben goede stranden en diverse badplaatsen met toeristische voorzieningen, zoals bars, restaurants en watersportfaciliteiten. Kefalonia is het grootste eiland van de archipel en heeft een afwisselend landschap. Op alle eilanden zijn interessante bezienswaardigheden te vinden zoals het paleis van Sissi op Corfu en mooie kloosters en kastelen op Kefalonia en Zakynthos. Ithaki is het eiland van Odysseus en vooral bekend als zeilbestemming. Zeilers komen ook graag op Lefkas, maar meer nog is dit het eiland van de surfers, die bij Vasiliki en het Ai Giannis beach ideale omstandigheden hebben gevonden. Paxos is een klein eiland met veel olijfbomen en mooie kiezelstranden, die in veel gevallen alleen per boot bereikbaar zijn. Het eiland telt slechts drie dorpen. Kythira wordt vooral door de Grieken zelf bezocht. Het is een ongerept eiland met prachtige natuur. In de hoofdstad Chora zijn zo’n 40 kerken te vinden.

De Noord-Oostelijk Egeïsche Eilanden

Met de Noord-Oostelijk Egeïsche Eilanden wordt een groep eilanden aangeduid die eigenlijk niet zo heel veel met elkaar te maken hebben. Ze liggen vrij ver uit elkaar en behoren ook niet allemaal tot dezelfde bestuurlijke eenheid. Ze horen simpelweg niet bij één van de overige eilandgroepen en liggen grofweg in het noordoostelijk deel van de Egeïsche Zee en worden als zodoende vaak in één adem genoemd. De meest toeristische eilanden zijn Samos, Lesbos en Thassos. Lesbos is een groot eiland, het derde grootste van Griekenland, en is bekend als geboorteeiland van de Griekse dichteres Lesbos. Het is een heuvelachtig eiland met vooral olijf- en pijnbomen en enkele leuke plaatsen. Samos is misschien wel het mooiste eiland van de Egeïsche Zee met een prachtig, groen, golvend landschap en mooie stranden. In de zomermaanden is het hier, net als op Lesbos, erg toeristisch. Thassos is een noordelijk gelegen eiland, dat bij de provincie Macedonië hoort. Het is een bergachtig eiland dat in trek is bij wandelaars. Op Thassos zijn diverse Romeinse overblijfselen te bewonderen. Overige eilanden in de Noord-Oostelijk Egeïsche Zee, zoals Chios, Samothraki en Limnos, zijn een stuk minder toeristisch. Hier kunt u in relatieve rust genieten van de Griekse gastvrijheid.

Saronische Eilanden

De Saronische Eilanden liggen in de Saronische Golf tussen de Peloponessos en Athene. De korte afstand tot Athene maakt dat op de eilanden veel forensen wonen die op en neer reizen naar Athene. Ook maakt dit dat in het weekend veel stedelingen hun rust op de eilanden pakken en daarnaast leggen cruiseschepen graag op de Saronische Eilanden aan. Wanneer dit het geval is, zorgt dit onmiddellijk voor grote drukte. Tot de archipel behoren Aegina, Poros, Hydra, Spetses en Salamina. Met name Salamina en Aegina zijn forenseneilanden voor Athene. Dit zijn tevens de grootste eilanden van de archipel. Salamina is weinig bekend onder buitenlandse toeristen, wat maakt dat u zich temidden van de Grieken zelf zult bevinden als u hier op vakantie gaat. Op Egina is veel moois te vinden in de vorm van historische bouwwerken. Hoogtepunt is de Tempel van Aphea, welke dateert uit de vijfde eeuw v. Chr. en een voorbeeld is van een Dorische tempel. Poros is een groen, heuvelachtig eiland, dat een goede bestemming vormt voor wandelaars. Het ligt zeer dicht bij de Peloponessos en tussen het vasteland en het eiland varen regelmatig veerponten. Poros-stad is een leuke stad met diverse bars en restaurants. Hydra is een wat luxe bestemming met diverse kunstgaleries en stijlvolle boetieks. Het is een kosmopolitisch eiland, waarop maar één echte stad te vinden is. Hydra is autovrij en dat maakt dat u optimaal kunt genieten van de prachtige 18de en 19de eeuwse herenhuizen, die in Hydra-stad te vinden zijn. Het eiland is verder vrij kaal en dor en de stranden zijn grotendeels kunstmatig aangelegd. Architectuurliefhebbers zullen onder de indruk zijn van Spetses. Het eiland heeft in de 18de en 19de eeuw een rijke periode gekend en de herenhuizen die toen gebouwd zijn, zijn nog altijd in traditionele staat te bewonderen. Behalve de architectuur maakt het groene landschap dit eiland ook aantrekkelijk. De Saronische Eilanden liggen op geringe afstand van elkaar en zijn daardoor geschikt voor eilandhoppen.

Kreta en Evia

Kreta en Evia zijn de twee grootste eilanden van Griekenland. Evia wordt echter door velen over het hoofd gezien en vaak als onderdeel van het vasteland beschouwd. Het eiland is via een brug met het vasteland van Griekenland verbonden. Evia lijkt op Kreta in die zin dat het allebei lange, smalle, bergachtige eilanden zijn. De grootte van de eilanden zorgt voor veel afwisseling in het landschap. Het grootste verschil tussen de eilanden zit in het aantal toeristen dat ze elk jaar mogen verwelkomen. Waar Kreta in de zomermaanden overspoeld wordt door toeristen, laten reizigers Evia links liggen. Kreta beschikt over veel goede zandstranden, een voorwaarde voor veel vakantiegangers. Evia telt slechts enkele zandstranden en zal daarom voor vele toeristen afvallen. Daarnaast heeft Evia ook niet de historische bezienswaardigheden waar Kreta wel mee kan pronken. Op dit eiland vindt u geen Knossos of Phaistos. Wel vindt u er charmante bergdorpen en bij Eretria zijn wel enkele overblijfselen uit de klassieke oudheid te vinden. Grote, zeer toeristische badplaatsen zoals Chersonissos, Malia en Agios Nikolaos zult u op Evia niet vinden. Voor deze kant van de Griekse eilanden moet u naar Kreta. Wilt u echter tussen de Grieken zelf genieten van zon, zee, mooie natuur, gastvrijheid en de Griekse cultuur, dan is Evia zeker een aanrader.

Foto’s van Alle Eilanden

Ligging van Alle Eilanden